Igualtat a l'EUSS

Conscients de la importància de la universitat com a agent actiu en la transformació de la societat, l'EUSS manifesta el seu compromís de treballar per garantir la igualtat plena i efectiva entre dones i homes dins i fora del món universitari.

Share

Xarxes socials

Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament

 

L'EUSS compta, des del 24 de juliol de 2019, amb un Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, la violència masclista, i l'assetjament laboral de l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià, que ha d'esdevenir un mecanisme que garanteixi la seguretat i la confidencialitat de tota persona que l’activi.

 

El protocol ha de garantir també que la recopilació d’informació es faci amb el màxim de celeritat i sensibilitat possibles, i posant sempre per davant el respecte pels drets de cadascuna de les persones implicades, les quals rebran la resolució de les actuacions previstes en el protocol en un termini màxim de dos mesos.

 

També s’hi recullen una sèrie de mesures preventives amb l’objectiu d’erradicar per complet aquest tipus de conductes dins de l’entorn universitari i contribuir a sensibilitzar la comunitat universitària.

Dia Internacional de les Dones 2021

'Si no em veus, no hi soc' és el títol de la taula rodona amb què l'EUSS ha commemorat enguany el Dia Internacional de les Dones i que ha volgut posar l'atenció en la invisibilitat de la dona en els mitjans de comunicació.

 

Hi han pres part dues periodistes amb una llarga experiència en la reivindicació del paper de les dones en els mitjans de comunicació i en donar visibilitat informativa a assumptes tradicionalment poc mediàtics: Marta Corcoy i Rius, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; i Karma Peiró Rubio, codirectora de la Fundació Visualització per la Transparència (ViT).

 

Amb aquesta activitat, la Comissió d’Igualtat vol «despertar consciències i un cert esperit crític entre totes les persones que formen part de la comunitat educativa. Que les dones no apareguin en els espais d’opinió vol dir que ens estem perdent el punt de vista de més de la meitat de la societat». I és que, malgrat que les dones representen el 52% de la població catalana, segons el darrer informe del col·lectiu, On són les dones, només ocupen el 29% dels espais d’opinió en premsa escrita, ràdio i televisió. «A això s’hi afegeix que no hi ha una representació de models diversa que reprodueixi la realitat social i que, quan les dones som cridades com a opinadores o expertes, moltes vegades és per parlar de temes lligats a àmbits que tradicionalment s’han associat a les dones: sanitat, educació, cura de persones o altres temes socials. O per parlar de la seva experiència personal en relació amb un tema; és a dir, aportant emotivitat».

 

Especialitzada en tecnologies de la informació i de la comunicació, Karma Peiró va guanyar el premi DonaTiC Divulgació 2019, que atorga el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya. L’any passat, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya li va concedir el Premi Bones Pràctiques per comunicació no sexista i informar sobre violències masclistes amb dades. Enguany, ha aconseguit el Premi Montserrat Roig pel reportatge d’investigació «Infància desprotegida». Des de la Fundació Visualització per la Transparència, promou l’ús de les dades obertes per apoderar la ciutadania i el retiment de comptes de la informació pública.

 

Marta Corcoy és experta en transparència en les institucions, comunicació local i periodisme no sexista. A més de presidir l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, és professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on gestiona el Mapa Infoparticipa, un projecte creat el 2012 que estudia i promou la qualitat i transparència de la comunicació pública. És membre fundadora del Grup d’Investigació Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.

 

Ambdues periodistes han posat èmfasi en la importància que hi hagi dones en llocs de decisió, com ara en la direcció dels mitjans de comunicació o en els consells de redacció d'aquests mitjans, que és on es decideixen els temes que es publiquen.

Karme Peiró ha afirmat que s'ha de revertir la idea que el coneixement científic i tecnològic està en mans dels homes i, en aquest sentit, les dues coincideixen que cal donar a conèixer referents femenins en aquests àmbits de coneixement.

25N Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

La Comissió d’Igualtat de l’EUSS, amb la col·laboració del Servei de Promoció i Comunicació, ha preparat per a la setmana del 23 al 27 de novembre diverses accions amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones (25N).

 

Són múltiples les formes de violència envers les dones, però una de les que sovint passa desapercebuda és l’assetjament dins de l’àmbit laboral o social.

 

En concret, en aquesta jornada hem volgut posar la mirada en l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe.

 

Amb el lema “No ho consentis!”, s’han elaborat diversos cartells amb exemples de situacions que sovint gaudeixen de tolerància social o que es perceben com inofensives, però que poden constituir assetjament. La campanya pretén despertar consciències  i apel·lar a tota la comunitat universitària per tal que aquestes actituds no es tolerin, així com fer difusió del Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, la violència masclista, i l'assetjament laboral, una eina que ha de servir per prevenir, detectar i resoldre els casos d’assetjament amb l’objectiu final d’erradicar aquestes conductes en l'àmbit universitari.

 

També s’ha instal·lat un espai a la primera planta de l'edifici on totes les persones que formen part de l’EUSS podran escriure breument experiències incòmodes, violentes, intimidatòries, injustes, discriminatòries que hagin patit en la pròpia pell o bé dones properes. Fem una crida, doncs, a participar en aquest mural de situacions que ens han de fer obrir els ulls davant de la violència que totes les dones patim en el nostre dia a dia i que la societat tendeix a minimitzar o acceptar.

 

Per últim, els Bons Dies de la setmana estaran dedicats a una modalitat d’assetjament sexual molt estesa en la societat actual i, en especial, entre la joventut: el ciberassetjament.

Dia Internacional de les Dones 2020

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’EUSS ha preparat un conjunt d'activitats amb l'objectiu de conscienciar la nostra comunitat universitària de la importància d'assolir la igualtat real i efectiva entre dones i homes en l'àmbit de l'enginyeria.

 

‘La igualtat és com la gravetat, una necessitat’ és el lema d'aquesta jornada reivindicativa, que acull la xerrada "iterem, treballant cada dia per la igualtat” a càrrec de Miriam Blanc, que ens presentarà el cas d'èxit d'iterem, una empresa que des dels seus inicis ha fet una aposta molt forta per la igualtat contractant dones en les diferents posicions. A iterem són especialistes en serveis i solucions orientades a la gestió per processos i acompanyen les organitzacions en la seva transformació digital.

 

Tot seguit, tindrà lloc una taula rodona moderada per la professora de l’EUSS i doctora en Física, Iria Fraga. L’objectiu de la sessió és donar veu a diferents professionals que treballen en el món de l’enginyeria i que ens aportaran la seva visió sobre la igualtat de gènere en aquest sector tradicionalment vinculat als homes. La taula comptarà amb la presència de les següents dones:

 • Brenda Dalmau, enginyera elèctrica, alumni de l’EUSS i responsable de la part d’enginyeria, coordinació i direcció a l’empresa familiar Instalaciones Enrique Dalmau;
 • Mariona Martí, enginyeria mecànica i d'organització industrial, alumni de l’EUSS i logistics process engineer a Mango;
 • Alicia Martín, alumni de l’EUSS i enginyera química i elèctrica a INTEMAN i a IDM, empreses familiars on desenvolupa càrrecs de responsabilitat;
 • Maria Cinta Pastor, enginyera química i vicedegana del col·legi professional ENGINYERS BCN;
 • Dolores Rexachs, doctora en informàtica i professora titular del Departament d’Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius de la UAB;
 • Miriam Blanc, lliceciada en matemàtiques, fundadora i project manager a iterem.

#igualtatEUSS

La Comissió d'Igualtat

En data 20 de novembre de 2019 es va constituir la Comissió d’Igualtat de l’EUSS.

 

Segons la seva definició en el Manual de Qualitat, els objectius de la comissió són:

 

 1. Donar visibilitat a les discriminacions que dificulten la igualtat efectiva entre dones i homes.

 2. Fomentar la igualtat plena de dones i homes en la nostra comunitat educativa.

 3. Fomentar la inclusió de la perspectiva de gènere en els plans d’estudi.

 4. Integrar l’estudi i aplicació del principi d’igualtat en els cursos i programes per a la formació inicial i permanent del personal.

 5. Elaborar i supervisar un pla d’igualtat que s’integrarà al pla estratègic del centre.

Actualment, la componen les persones següents:

 

 • Olga Vendrell (Presidenta), com a membre del PAS.

 • Andreu Moreno (Secretari), com a membre de l'Equip directiu.

 • Carlos Ortega, com a membre del PDI i del Comitè d'empresa.

 • Sara Redondo, com a membre del PAS.

 • Ramon Rovira, com a membre de la Comissió d'Alumnes.

 

Et pots posar en contacte amb la comissió a: igualtat@euss.cat