Share

Campanya "Dissenya, inclou-me, assegura'm!", 2024

Cartell 8M2024

En el marc del Dia Internacional de les dones 8M 2024, l'EUSS organitza diverses activitats sota el lema "Dissenya, inclou-me, assegura'm!". Es tracta de conèixer i reflexionar sobre fins a quin punt el disseny industrial, pel que fa a la seguretat passiva dels vehicles, és o no inclusiu i quines conseqüències té en els accidents de trànsit que es produeixen.

 

Les principals activitats són:

 • Presentació i debat sobre el tema, amb la col·laboració d'IDIADA i de la Fundación Línea Directa.
 • "Bons dies" a l'aula per reflexionar i debatre sobre el tema.
 • Repartiment d'un obsequi commemoratiu.

Campanya "Algoritmes mal educats, reflex d'una societat", 2023

“Algoritmes mal educats, reflex d'una societat” és el lema de les activitats que es duen a terme en el marc del Dia Internacional de les Dones 2023, amb la voluntat de posar sobre la taula la problemàtica de biaix de gènere que presenten nombrosos algoritmes d'intel·ligència artificial.

 

Algunes de les activitats són:

 • Xerrada "Perspectiva socioestadística dels biaixos de gènere en els algoritmes", a càrrec de la investigadora Juliana Castañeda Jiménez.
 • "Bons dies" a l'aula per introduir la problemàtica del biaix de gènere en els algoritmes.
 • Gravació d'un vídeo de denúncia i conscienciació sobre el biaix de gènere en els algoritmes.
 • Repartiment d'un clauer commemoratiu.

 

 

Campanya "Vull, puc i m'ho mereixo!", 2022

“Vull, puc i m'ho mereixo: trencant sostres de vidre, superant terres enganxosos” és el lema de la jornada que s'ha dut a terme en el marc del Dia Internacional de les Dones amb la voluntat de conscienciar l'alumnat sobre les barreres invisibles que impedeixen el progrés de moltes dones en el terreny professional.

 

L'activitat principal d'aquesta jornada ha estat la conferència a càrrec de la Marta Clua, responsable de sector públic i membre de l'àrea d'igualtat de la companyia Basetis, que ofereix serveis en el camp de les tecnologies de la informació i de la consultoria. Amb el títol Trencant sostres de vidre: què podem fer (i què fem) les empreses per eliminar-los, Clua va explicar a l’audiència quines accions s’estan duent a terme dins d’aquesta empresa.

 

La jornada va posar el focus en les barreres invisibles que pateixen les dones en el món professional, barreres que, afirma Clua, s’han vist agreujades per la pandèmia, en tant que moltes dones han hagut de renunciar per fer-se càrrec de la família. Els estereotips de gènere, la manca de referents, el repartiment desigual de tasques de la llar o les polítiques de les empreses que no afavoreixen la conciliació són alguns dels factors que dificulten l’accés de les dones a llocs de responsabilitat.

 

Des de l’àrea d’igualtat de Basetis treballen per trencar amb aquesta tendència en tres grans línies: La primera vol empoderar les dones mitjançant accions de visibilització de referents tecnològics i dones de la companyia, formació en lideratge i programes de mentoring per a dones o l’increment del percentatge de dones que són responsables de projectes. En aquest sentit, Clua es va mostrar partidària de les polítiques de discriminació positiva i de les quotes, malgrat que va aclarir que aquest tipus de mesures no són permanents, sinó que han de servir per ajudar a revertir una situació de desigualtat fins que la presència de les dones en una determinada posició o sector es normalitzi.

 

La segona línia de treball busca promoure la sensibilització i la diversitat dins de l’empresa, i ho fa per mitjà d’accions com l’ús del femení genèric en les comunicacions corporatives, posts de conscienciació mensuals al bloc de la companyia, jocs o l’ús de la targeta lila, que va ser una proposta que va causar molt d’impacte en l’audiència.

 

Per últim, la tercera línia de treball es focalitza en la incorporació de talent femení a la companyia.

 

Per difondre el lema d'aquest any, la Comissió d'Igualtat ha preparat un vídeo que ha comptat amb la participació de diverses alumnes i treballadores del centre:  Vull, puc i m’ho mereixo!

Campanya "Si no em veus, no hi soc", 2021

'Si no em veus, no hi soc' és el títol de la taula rodona amb què l'EUSS ha commemorat enguany el Dia Internacional de les Dones i que ha volgut posar l'atenció en la invisibilitat de la dona en els mitjans de comunicació.

 

Hi han pres part dues periodistes amb una llarga experiència en la reivindicació del paper de les dones en els mitjans de comunicació i en donar visibilitat informativa a assumptes tradicionalment poc mediàtics: Marta Corcoy i Rius, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; i Karma Peiró Rubio, codirectora de la Fundació Visualització per la Transparència (ViT).

 

Amb aquesta activitat, la Comissió d’Igualtat vol «despertar consciències i un cert esperit crític entre totes les persones que formen part de la comunitat educativa. Que les dones no apareguin en els espais d’opinió vol dir que ens estem perdent el punt de vista de més de la meitat de la societat». I és que, malgrat que les dones representen el 52% de la població catalana, segons el darrer informe del col·lectiu, On són les dones, només ocupen el 29% dels espais d’opinió en premsa escrita, ràdio i televisió. «A això s’hi afegeix que no hi ha una representació de models diversa que reprodueixi la realitat social i que, quan les dones som cridades com a opinadores o expertes, moltes vegades és per parlar de temes lligats a àmbits que tradicionalment s’han associat a les dones: sanitat, educació, cura de persones o altres temes socials. O per parlar de la seva experiència personal en relació amb un tema; és a dir, aportant emotivitat».

 

Especialitzada en tecnologies de la informació i de la comunicació, Karma Peiró va guanyar el premi DonaTiC Divulgació 2019, que atorga el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya. L’any passat, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya li va concedir el Premi Bones Pràctiques per comunicació no sexista i informar sobre violències masclistes amb dades. Enguany, ha aconseguit el Premi Montserrat Roig pel reportatge d’investigació «Infància desprotegida». Des de la Fundació Visualització per la Transparència, promou l’ús de les dades obertes per apoderar la ciutadania i el retiment de comptes de la informació pública.

 

Marta Corcoy és experta en transparència en les institucions, comunicació local i periodisme no sexista. A més de presidir l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, és professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on gestiona el Mapa Infoparticipa, un projecte creat el 2012 que estudia i promou la qualitat i transparència de la comunicació pública. És membre fundadora del Grup d’Investigació Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.

 

Ambdues periodistes han posat èmfasi en la importància que hi hagi dones en llocs de decisió, com ara en la direcció dels mitjans de comunicació o en els consells de redacció d'aquests mitjans, que és on es decideixen els temes que es publiquen.

Karme Peiró ha afirmat que s'ha de revertir la idea que el coneixement científic i tecnològic està en mans dels homes i, en aquest sentit, les dues coincideixen que cal donar a conèixer referents femenins en aquests àmbits de coneixement.

Campanya "La igualtat és com la gravetat, una necessitat", 2020

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’EUSS ha preparat un conjunt d'activitats amb l'objectiu de conscienciar la nostra comunitat universitària de la importància d'assolir la igualtat real i efectiva entre dones i homes en l'àmbit de l'enginyeria.

 

‘La igualtat és com la gravetat, una necessitat’ és el lema d'aquesta jornada reivindicativa, que acull la xerrada "iterem, treballant cada dia per la igualtat” a càrrec de Miriam Blanc, que ens presentarà el cas d'èxit d'iterem, una empresa que des dels seus inicis ha fet una aposta molt forta per la igualtat contractant dones en les diferents posicions. A iterem són especialistes en serveis i solucions orientades a la gestió per processos i acompanyen les organitzacions en la seva transformació digital.

 

Tot seguit, tindrà lloc una taula rodona moderada per la professora de l’EUSS i doctora en Física, Iria Fraga. L’objectiu de la sessió és donar veu a diferents professionals que treballen en el món de l’enginyeria i que ens aportaran la seva visió sobre la igualtat de gènere en aquest sector tradicionalment vinculat als homes. La taula comptarà amb la presència de les següents dones:

 • Brenda Dalmau, enginyera elèctrica, alumni de l’EUSS i responsable de la part d’enginyeria, coordinació i direcció a l’empresa familiar Instalaciones Enrique Dalmau;
 • Mariona Martí, enginyeria mecànica i d'organització industrial, alumni de l’EUSS i logistics process engineer a Mango;
 • Alicia Martín, alumni de l’EUSS i enginyera química i elèctrica a INTEMAN i a IDM, empreses familiars on desenvolupa càrrecs de responsabilitat;
 • Maria Cinta Pastor, enginyera química i vicedegana del col·legi professional ENGINYERS BCN;
 • Dolores Rexachs, doctora en informàtica i professora titular del Departament d’Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius de la UAB;
 • Miriam Blanc, lliceciada en matemàtiques, fundadora i project manager a iterem.

#igualtatEUSS