Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Un dels resultats de la Conferència de Rio +20, celebrada el 2015, va ser aprovar un conjunt d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els quals es basa l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

 

Els ODS, que substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que caducaren a finals de 2015, es plantegen uns objectius orientats a l’acció, concisos, fàcils de comunicar, limitats en nombre i universalment aplicables a tots els països, tenint en compte les diferents realitats i nivells de desenvolupament.

 

Consulta la web de les Nacions Unides

Share

Què són els ODS?

ODS

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, una agenda integral, multidimensional i d’acció global que té com a finalitat el desenvolupament mundial sostenible.

 

L’Agenda 2030 estableix un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169), que contribueixen al compliment de l’objectiu.

 

L’Agenda 2030 interpel·la a tothom, i el seu èxit exigeix un sistema de governança multinivell eficaç des de l’esfera internacional, nacional, regional i local. Cada nivell de govern responsable s’ha de comprometre mitjançant consensos, aliances i col·laboracions amb altres actors (tant del món empresarial, com acadèmic, com de la societat civil) per impulsar, implementar i aconseguir les fites marcades.

Els compromisos de l'EUSS

Al llarg dels darrers cursos, l'EUSS s'ha compromès en el treball específic d'alguns d'aquests ODS. Per aquest motiu la universitat persegueix objectius com garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat (ODS 4); promoure oportunitats d'aprenentatge permanent per a tothom (ODS 4); i aconseguir la igualtat de gènere (ODS 5).

 

També s'han dut a terme accions concretes emmarcades en els ODS com l'augment del pressupost de les beques (ODS 4, 10 i 11); l'aprovació del pla d'igualtat de la universitat i la formació per als membres de la Comissió d'Assetjament (ODS 5); o la instal·lació d'un sistema PV d'autoconsum a la teulada (ODS 7, 9, 11 i 13).

El treball dels ODS: una implicació transversal

Malgrat que l'EUSS estigui compromesa amb el treball directe en alguns ODS, l'Agenda 2030 demana una implicació transversal en tots els àmbits dels objectius. Per aquest motiu, la universitat no oblida la importància de treballar per la resta d'ODS en què la universitat pot incidir. 

 

Un treball que fem a través d'iniciatives i propostes del dia a dia: amb activitats solidàries (ODS 1 i 2); jornades formatives per a personal i alumnat (ODS 6 i 17); a través de les classes acadèmiques en assignatures de la branca més humanista (ODS 8, 12 i 15); o treballant en comissions i protocols per garantir el bon desenvolupament de la vida universitària al centre (ODS 16); entre altres.

L’EUSS s’adhereix a la Don Bosco Green Alliance

Green Alliance

Don Bosco Green Alliance és un col·lectiu internacional d'institucions i organitzacions de Don Bosco compromès amb les accions i polítiques mediambientals globals.

La seva missió és crear un ambient segur i que tingui cura de la vida del planeta, creant al mateix temps una generació de ciutadans i líders compromesos amb el medi ambient.

 

Aquesta aliança es concreta en tres àrees prioritàries: la lluita contra la contaminació, la reducció de l'escalfament global i l'eliminació dels plàstics d’un sol ús. Cadascuna d’aquestes àrees, s'associa amb campanyes mundials promogudes pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UN Environment).

 

Actualment, més de 430 centres salesians de 75 països s’han unit a la plataforma Don Bosco Green Alliance, entre ells l'EUSS. Per adherir-se, cal promoure la sensibilització dels joves en matèria de sostenibilitat i comprometre’s amb el compliment de 3 accions mediambientals.

 

L’EUSS, per la seva part, s’ha compromès a: (1) utilitzar fonts d'energies renovables, (2) substituir les bombetes estàndard per bombetes de baix consum i (3) reduir l’ús d’ampolles de plàstic, canviant-les per ampolles reutilitzables. En aquesta línia, l'EUSS ha aconseguit el segell d'energia verda, que acredita que s'abasteix d'energia 100% renovable. A més, per assolir el tercer compromís, l’EUSS ha repartit a tot el seu personal ampolles reutilitzables fetes de bambú.  

 

Per més informació: https://donboscogreen.org/es/