Com a element estratègic de la seva acció educativo-social, l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià ha adoptat un Sistema de Garantia Interna de la Qualitat (SGIQ) que asseguri a alumnes i altres col·lectius de la comunitat acadèmica la plena satisfacció de les seves necessitats i expectatives.
El Patronat de la Fundació Privada Rinaldi i l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià, han de desenvolupar una política de qualitat encaminada a implementar, desplegar, revisar, difondre i millorar un Sistema de Garantia Interna de la Qualitat (SGIQ) propi.
Els eixos bàsics d'aquest sistema són els següents:
Establir els procediments necessaris per garantir la qualitat de l'oferta de titulacions de grau i postgrau oficials, preferentment de l'àmbit industrial i d'acord amb les necessitats i expectatives dels grups d'interès.
Desenvolupar un sistema d'admissió i matriculació d'acord amb les seves competències i els seus perfils.
Establir processos de qualitat en la pràctica docent del professorat i en el desplegament dels programes formatius, segons les titulacions i els plans d'estudi i l'activitat docent del professorat.
Desenvolupar processos d'orientació acadèmica i professional, i de seguiment de les pràctiques en empresa i dels treballs de fi d'estudis de l’alumnat.
Disposar d'un sistema de gestió d'incidències, reclamacions i suggeriments dirigit a l’alumnat i al personal, que els permeti manifestar el seu grau de satisfacció.
Rendir comptes i garantir la informació necessària als grups d'interès en relació amb la qualitat dels programes formatius, el desenvolupament dels programes formatius, els resultats, la política de personal, els recursos i serveis i els sistemes d'informació.
Establir processos de definició, selecció, formació i avaluació del personal, tant personal docent i investigador (PDI), com personal d'administració i serveis (PAS).
Establir processos que garanteixin la qualitat i la millora dels recursos de l'EUSS: selecció de proveïdors, gestió de compres, serveis de manteniment, etc.
Establir processos que permetin definir, planificar, avaluar i millorar tots i cadascun dels serveis de l'EUSS. Disposar d'un programa de control i resolució d'incidències.
Disposar dels sistemes d'anàlisi de resultats en relació amb els aprenentatges, la inserció laboral dels i de les estudiants i el rendiment i valoració de l'acompliment del personal.
Disposar de sistemes d'informació, comunicació i rendició de comptes que afavoreixin la corresponsabilitat entre tots els grups d'interès.
Tots aquests elements han conduït l'EUSS a implementar un Sistema de Garantia Interna de la Qualitat propi, completament adaptat a la seva identitat i al seu funcionament. La política i els objectius de qualitat estan integrats en l'eina bàsica de planificació i govern de l'EUSS, el Pla estratègic.
L'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) impulsada i tutelada per la Fundació Rinaldi, és un centre docent d'ensenyament superior que ofereix estudis d'enginyeria, preferentment en la branca industrial.
Mitjançant la docència, la recerca i la formació continuada, l'EUSS promou el desenvolupament integral del jovent i l'enriquiment del teixit industrial i cultural del nostre país, col·laborant així en la construcció d'un món més just i solidari.
El professorat, l’alumnat i el personal d'administració i serveis conformen una comunitat acadèmica que adopta l'estil de convivència i de relacions interpersonals propi del carisma salesià.
Visió
L’EUSS es proposa assolir un ampli reconeixement acadèmic i social en l’àmbit català de les enginyeries de la branca industrial, mitjançant la transmissió dels coneixements i l’ajut al desenvolupament de les competències i les habilitats inherents a les diverses especialitats.
Valors
Assumim, com a valors fonamentals a la nostra Escola, la llibertat, la justícia, la solidaritat, la tolerància, la pau i la sostenibilitat.
Fem nostres el sistema educatiu de Don Bosco, basat en el trinomi Estimació, Pensament i Transcendència, i la xarxa de relacions personals de qualitat que genera un ambient de proximitat, que afavoreix el creixement integral del jovent.
Acompanyem el procés formatiu dels i de les estudiants amb disponibilitat constant, diàleg i presència activa.
Promovem el diàleg entre tecnologia i humanisme i cultura i fe a la dinàmica universitària.
Fem atenció personalitzada a l’estudiant.
Fomentem l’esperit d’iniciativa i de recerca.
Donem especial èmfasi al vessant més pràctic dels ensenyaments.
Estem a la recerca constant de les metodologies docents més adequades als nostres ensenyaments.
Tenim especial cura de la qualitat i adequació de les nostres instal·lacions i equipaments tècnics.
Impulsem l’aplicació de les tecnologies de la informació i de la comunicació en els camps educatiu i tecnològic.
Integrem docència i recerca en el desenvolupament curricular d’alumnat i professorat.
Oferim a la societat els resultats del nostre treball, estudi i recerca.
Col·laborem amb les empreses, els agents socials i altres centres universitaris.
Avaluem i actualitzem sistemàticament el nostre projecte universitari.
Potenciem la formació continuada de tots els membres de la comunitat acadèmica i impulsem plans adreçats a la societat i a l’empresa.
Optem per un estil proper, participatiu, transparent i de qualitat en la gestió i en els serveis de l’Escola.
Posem atenció als valors propis i emergents de la joventut.
Plantegem l’estudi com a treball responsable de preparació per a l’exercici professional.
Estimulem la participació activa, responsable i compromesa de l’alumnat en diferents activitats i formes associatives, dins i fora de l’Escola.
Afavorim la inserció laboral i la mobilitat internacional del nostre alumnat i fomentem l’esperit emprenedor.
Adaptem la nostra oferta formativa a les persones que estan en el món del treball.
L'acreditació institucional és un procés voluntari d'assegurament de la qualitat en què les titulacions que ofereixen els centres universitaris i el seu desplegament, els processos de funcionament i de millora contínua són avaluats externament per determinar si es compleixen els estàndards de qualitat establerts per les agències d'avaluació.
D'acord amb el Reial decret 640/2021, de 27 de juliol, per obtenir l'acreditació institucional els centres hauran d'haver renovat l'acreditació d’almenys la meitat dels seus títols oficials de grau, la meitat dels seus títols oficials de màster i la meitat dels seus títols oficials de doctorat i tenir certificada la implantació del seu SGIQ.
L'obtenció de l'acreditació permet als centres la renovació automàtica de l'acreditació de totes les titulacions de grau i de màster universitari que s'imparteixen en aquell centre per un període de sis anys renovables, independentment de si havien obtingut una acreditació individual o no. En conseqüència, permet també la sincronització del calendari d'acreditació de les titulacions.
La consecució d'aquesta acreditació suposa un reconeixement de la qualitat del centre.
L'EUSS disposa de l'acreditació institucional, vàlida per a 6 anys (exactament fins al 13 de març de 2029):
El Servei intern de qualitat (SIQ), servei adscrit directament a la direcció del centre, realitza l'elaboració tècnica del manual de qualitat i aplica les modificacions fruit de les revisions dutes a terme per la Comissió acadèmica i de qualitat (CAQ). Genera, revisa i controla tota la documentació del sistema.
Aquest servei és responsable executiu de la recollida i anàlisi de la informació (valors dels indicadors de resultats i processos, documents i evidències en general). Completa les fitxes informatives de titulació, així com les fitxes de resultats (valors dels indicadors) de les titulacions i de les assignatures.
És el responsable executiu de l'aplicació del sistema de mesura de la satisfacció dels grups d'interès. Gestiona l'aplicació del sistema d'enquestes i elabora l'informe de satisfacció de l’estudiantat amb l'activitat docent i amb els serveis.
Composició
Responsable de Qualitat |
Olga Vendrell Balcells |
Membres |
Dr. Ignasi Florensa Ferrando Joan Ramon Molero Yll |
La Comissió acadèmica i de qualitat (CAQ) és l'òrgan de participació de l'EUSS encarregat de preparar, debatre i proposar qualsevol assumpte relacionat amb la docència de l'EUSS. Entén de processos de qualitat i analitza l'avaluació. Fa el seguiment del mateix Sistema de Garantia Interna de la Qualitat (SGIQ), elabora l'informe de seguiment del centre, la memòria anual de revisió i millora del SGIQ i el pla de millores de l'EUSS.
Composició
President. Cap d'estudis |
Dr. Víctor Martínez Junza |
Presidenta. Responsable de Qualitat |
Olga Vendrell Balcells |
Secretària. Secretària acadèmica |
Dra. Marta Mata Burgarolas |
Responsable de titulació GEI |
Dr. Miquel Àngel Amer Boixareu |
Responsable de titulació GOI |
Dr. Keivan Amirbagheri |
Cap del Departament de Màsters |
Dr. Àngel Borrell Sanz |
Coordinadora de l'Àrea de l'Estudiant |
Dra. Montserrat Cortina Puig |
Cap del Departament de Formació Bàsica |
Dra. Iria Fraga Rivas |
Responsable de titulació GEREE |
José Víctor Gallardo Espinal |
Coordinador de l'Àrea Universitat-Empresa i Innovació Docent |
Dr. Jaime López Marco |
Cap del Departament de Projectes |
Dr. Carlos Ortega García |
Responsable de titulació GME |
Dra. Elena Pallarès López |
Responsable de titulació GAU |
Dr. Pablo Sevilla Sánchez |
Representants de l'alumnat |
Àlex Bernades David i Alejandro Domingues Afonso |
Presideixen la comissió de manera conjunta, les persones que ocupen els càrrecs de cap d’estudis i responsable de qualitat.
Competències
Elaborar una revisió dels perfils d'ingrés, graduació i accés de cada titulació.
Revisar el disseny de l'oferta formativa i dels plans d'estudi.
Revisar les línies generals del desenvolupament dels estudis.
Aprovar la distribució de competències, resultats d'aprenentatge i continguts de les matèries entre assignatures.
Aprovar les guies docents. Avaluació i millora de les guies docents de cada titulació.
Adaptar la normativa d'avaluació en els estudis de la UAB a l'EUSS.
Definir i revisar procediments i criteris generals d'avaluació de l'estudiant.
Elaborar la proposta de normatives que regulen els TFE i les pràctiques professionals.
Revisar la gestió de les pràctiques i els TFE, i propostes de millora.
Elaborar la proposta de Pla d'Acció Tutorial i d'Orientació.
Elaborar la proposta de Pla Docent de les Titulacions.
Analitzar el grau de satisfacció dels grups d'interès, les queixes i suggeriments, els resultats d'aprenentatge, el desenvolupament de les pràctiques externes i els informes emesos per les persones que en són responsables, la inserció laboral dels graduats i les graduades, els informes d'avaluació del professorat, i tot això, amb la finalitat de proposar millores en relació amb la seva qualitat.
Elaborar la proposta de l'Informe Anual de Seguiment i Pla de Millores del Centre.
Elaborar la Memòria Anual de Revisió i Millora del SGIQ de l'EUSS.
Funcionament i adopció d’acords
La CAQ es convocarà i reunirà, de forma ordinària, dues vegades per semestre, així com prèviament a què ho faci el Consell Mixt i el Patronat. Els acords s'adoptaran per majoria absoluta de vots. Totes les persones integrants tindran veu i vot. Correspon un vot a cada membre present. La presidència tindrà vot decisori en cas d'empat. S'aixecarà acta de les reunions. Les actes de les reunions es poden aprovar en la mateixa reunió o en la següent.